Nässelsoppa

400 gram färska eller förvällda nässelblad
0,5 tsk salt
8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök (valfritt)
2 msk olivolja eller smör
1 dl laktosfri grädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
4 kokta ägg till servering
Redning 1-2 msk majzenamjöl

Plocka, rensa och skölj nässlorna. (Använd handskar)
Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt.
Sänk ner nässlorna och koka i 5 minuter.
Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Spara kokvattnet om du vill till annat.
Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
Hacka nässlorna.

Skala och hacka lök och vitlök fint.
Fräs löken i olivolja eller smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs någon minut till.
Spä soppan med vatten och grädde samt vittvin.
Koka soppan i fem minuter.
Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Du kan också ha i en halv grönsaksbuljongtärning.
Red med Majzena mjöl.
Servera nässelsoppan med kokt ägghalva eller efter tycke.

Leave a Reply